C-Boys: Onverwacht langs Hellas HC2

De eerste twee geplaatsten in de zaal zijn een poule hoger ingedeeld en dat betekent dat de Meeuwen en Roda ’71 samen in de poule zitten met een hoop nieuwe teams. Foreholte is een bekende van vorig seizoen, evenals Vires et Celeritas. Maar Twist (HWC), EHC en Hellas zijn de onbekenden voor ons.

Dat Hellas een heel ander spel speelt had de coach goed gegokt. Hij zou eens iets met handbal moeten doen… Hellas speelt met hun D- en C-jeugd al een paar jaar zoals wij nu F- en E-jeugd leren te verdedigen. Ver vooruit en één op één.

Dat geeft een mogelijkheid, mits je weet hoe hier mee om te gaan. En voor onze jongens was dit natuurlijk compleet nieuw. Duidelijk is meteen dat statisch blijven staan niet gaat werken, maar instarten met beide opbouwers zorgt er weer voor dat de midden opbouwer de bal niet meer kwijt kan.

Het is de verdedigingstactiek die uitlokt op fouten van de aanvaller. Lopen, twee keer stuit, verkeerde pass of de bal te lang vasthouden.

Aansturing vanaf de kant was dan ook wel nodig, want ergens zagen we de bui al hangen. Dit gaat niet goed als je niet meteen gebruik maakt van de beweging en de vrije plekken die daardoor ontstaan. Allemaal instarten is niet goed en allemaal stilstaan werkt ook zeker niet.

Met best wel veel moeite, slechts één wissel en een warme zon zou het een zware strijd gaan worden. Wellicht gaan we ten onder op de conditie?

Tot de 45ste minuut bleef het constant gelijk opgaan. Gatenkaas aan beide kanten. Waar onze 3-2-1 wel de basis gaf voor een goede dekking, was het de individuele kracht van Hellas spelers die langszij konden. Iets wat te maken heeft met tijdig uitstappen.

Door het spel aan te passen konden onze boys echter ook weer veelvuldig scoren en ging dat over en weer tot 27-27 in de laatste vijf minuten.

En ineens gaat het twee keer slecht voor Hellas en twee keer goed voor ons. Het muntje had ook zo de andere kant op kunnen vallen, maar wie houdt het hoofd koel genoeg? Drie minuten te gaan, 27-29… De rust werd bewaard, zelfs zo erg dat bij een spelhervatting na achterbal al meteen tijdspel werd gegeven door de scheids (en terecht). Maar dit gaf wel aan dat de boyz slimmer speelden dan ooit daarvoor!

Voor een compleet ander speltype waar je aan moet wennen en nog nooit mee te maken hebt gehad, is het absoluut een goede prestatie om Den Haag te verlaten met een 27-31 winst!

Ik kan maar één ding zeggen, die groepsknuffel was echt vanuit het hart. Ik ben zeer onder de indruk van jullie!

Trots op jullie guppen!

De Coach