HC1: Na regen komt…

Nog meer regen, inderdaad! Maar afgelopen zaterdag was het zowaar droog. En dat speelt een stuk prettiger dan de waterpolowedstrijd van de week ervoor waar we met 1-15 van HVOS verloren. Maar laten we het daar maar even niet over gaan hebben. Alhoewel… Je zou die wedstrijd eigenlijk als nulmeting moeten gebruiken want alles daarna is stukken beter. Zeker met de winst van 18-13 tegen Achilles!

We waren vreselijk statisch en we maken stappen naar dynamisch spel.

Tegen HVOS stond iedereen zowat stil, beetje overgooien totdat het niet meer kon en de bal vanzelf wel een keer zou worden onderschept. Met als gevolg vele breaks tegen.

Tegen Achilles was er wel degelijk sprake van instarten zonder bal, we hebben ook veel met druk kunnen spelen. En heel lichtjes komt nu ook meer het kijken naar elkaar.

De timing gaat vanzelf komen. Dat ligt niet alleen aan degene die afspeelt, ook aan degene die instart. Als je elkaar straks beter weet te vinden en op het juiste moment, levert dat zeer veel kansen op!

Dat kijken wie er vrij staat is nu nog te sporadisch. Het is er wel, maar meer per ongeluk dan op basis van elkaar weten te vinden.

Verdedigend gaan we steeds meer voorwaarts richting de aanvaller, we zetten de handen op de schouders en dat is al heel veel meer dan lucht verdedigen van de eerste paar wedstrijden. Jullie pakken dit heel snel op!

Uiteraard heeft iedereen een favoriete positie gekozen, maar toch is gebleken dat er niet helemaal goed wordt opgelet wat je dan moet doen op die “favoriete eerste keuze”. Dus bij de eerstvolgende training wel goed opletten! Sommigen zullen ook vanzelf wel gaan merken dat die eerste keuze niet zo handig is. Maar ja… Soms is zelf ervaren de beste manier om erachter te komen.

Joshua heeft maar één keuze gemaakt en dat is keepen. En ik wil toch wel even opmerken dat dit de beste keuze was. Met slechts 3 trainingen waar hij even wat meer aandacht krijgt, blijft heel veel hangen in dat koppie en wordt alles geprobeerd tijdens de wedstrijd. Soms lukt dat niet en riep je voorheen “Ah! Net mis”. Nu roep je “Ah! Bijna gehouden!” en dat is de enige juiste instelling want je maakt stappen gup, en iedereen merkt dat!

Shavano is niet zo zeker van zichzelf op een voor hem vreemde positie. Maar waarom is het vreemd? Okee, die loopweg blijft niet zo hangen in je gedachten… Maar dat is ook een kwestie van blijven oefenen bij de trainingen. Want je allereerste actie op de opbouwpositie was doelgericht en meteen raak. Dus wat nou “ik weet niet wat ik moet doen…” Scoren Shavano! En dat doe je prima!

Sepp heeft zijn posities bekend gemaakt. De eerste keuze is cirkel, de tweede keuze is opbouw en als laatste midden. Dat was wel even wennen als je op je tweede positie wordt gezet. Niet helemaal op de juiste plek waardoor het spelletje druk zetten niet mogelijk is. Maar je staat er eigenlijk omdat je weet wat je wil, er voorbijgaan. Dat lukt dan soms ook wel, maar het druk zetten loopt dan niet meer lekker door. Ik wil je toch ook eens op de middenpositie zien, want dat “voorbij willen gaan” is iets wat jij best goed kan en een eigenschap waar we zeker gebruik van moeten gaan maken. En dat kan prima op de opbouw, als je wel op de juiste plek staat en instart, maar als middenman kan dat wel eens tot leuke verrassingen leiden.

Tim is momenteel een beetje met zichzelf in gevecht en dat ziet er heel herkenbaar uit voor de coach. Die is al zijn hele leven in gevecht met zichzelf. Laatst zei hij nog “Ik win!” maar dat zei ik zelf ook… Maar Tim, je bent eigenlijk niet in gevecht met jezelf, maar met het vinden van de juiste afstand als opbouwer. Het scheelt niet veel van Anthony die eigenlijk hetzelfde ervaart. Als jullie iets later instarten en op het juiste moment de bal krijgen, kunnen jullie makkelijk met een sprongschot over de verdediging heen schieten en laag met een stuit afronden. Gaan we op oefenen! Druk zetten vanaf de hoek zit wel snor, dat is alleen nog de timing van afspelen en dat gaat steeds beter!

Timothy heeft nog niet een echt krachtig schot, maar absoluut kijk op de zaak en daarmee probeert hij ook ander soort schoten. En zaterdag werd dat beloond met een paar mooie doelpunten door laag langs de verdediging te gooien. Hou er wel rekening mee dat in de verdediging gooien kan leiden tot vrije bal tegen, gele kaart en in het ergste geval (als je wel heel verkeerd gooit) twee minuten tijdstraf. Het is overigens lang geleden dat ik meerdere spelers in mijn team tegen ben gekomen die bezig zijn met schotvariatie in de wedstrijd op C-leeftijd!

Thijmen hebben we dit seizoen nu een paar keer op een opbouwpositie gezet (zijn tweede keuze). En kijk eens heel goed… Ja, de snelheid is niet wat we willen zien, maar wie ziet de moeite die hij neemt voor de PERFECTE U-vorm?… Met die loopweg en het tempo heeft hij overigens wel de hoekspeler in zijn zak, want op een of andere manier past die zich dan ineens WEL aan, aan de opbouwspeler… En dat druk zetten? Ach… Als die domme hoekverdediger niet oplet gaat Thijmen gewoon direct voor zijn eigen kans. Zorgde dus wel even voor de eerste twee doelpunten!

Milan heeft zijn welbekende puber-mid-life-crisis. Been there, did it, done it… Milan is bij uitstek een cirkelspeler maar heeft nu zwaar te kampen met het feit dat de rest hem niet vrij ziet staan. Toch heb je genoeg ervaring om vrijwel overal te staan. Maar je weet niet waar je echt wil staan. Ja, dan toch maar cirkel. Of nee, doe maar effe opbouw… We moeten je team maar eens duidelijk gaan maken dat we een cirkelspeler hebben. Zullen we iedereen eens een keer op cirkel zetten? Maar dan moet jij op het midden staan!

Jesse heeft als eerste keuze opbouw staan, maar heeft merendeel van de wedstrijden toch als middenman gestaan. Dat is eigenlijk een gevoelskwestie van de coach geweest. Guppie heeft iets, coach weet nog niet helemaal wat precies, maar guppie heeft iets… Heeft ook een beetje met je karakter te maken denk ik. Enerzijds beetje terughoudend, anderzijds mondig genoeg om de lijn uit te zetten. Binnenkort weer even op de opbouw beginnen en dan gaan we Sepp en/of Milan eens pesten met de middenpositie.

Anthony, in mijn vroegere jaren als coach besteedde ik altijd aandacht als een jeugdlid zijn eerste doelpunt scoorde. Maar ja… Dat was vroeger… Okee, meneer scoort dan niet één maar meteen twee doelpunten! Hoe moet ik het zeggen… Je hebt zoveel meer in jouw mars dan dat je zelf in de gaten hebt. Een loopvermogen waar alle andere guppen van dromen, je moet echt eens op snelle breaks gaan lopen. Joshua heeft het al duidelijk gezegd tegen mij. “Dat aangooien van de break-out is lastig, totdat Anthony gaat lopen, dan gaat het bijna vanzelf!”. Waar mijn mond ook nog even van openviel, was je hulp bij de B-wedstrijd erna. Je kent de “vijf” niet en vervolgens loop je als hoekspeler. Waarom? Wellicht omdat je zag wat er gebeurde en op natuurlijke wijze reageerde.

De coach