Van Roddel naar www

Begin 2000 zag je nog een zwoegende Heren 3 met aanhang, samen met nog meer vrijwilligers het nodige vouwwerk verrichten terwijl het glas bier naast hen op de bar stond. Waar Koos Verhoek en Sandra Schelling in het midden van de kantine, op vier tegen elkaar geschoven tafels met de verlengde nietmachine de nietjes met enige kracht door weer twaalf velletjes A4 papier ramden en zo met zijn allen het maandelijkse clubblad samenstelden. Voor de meesten nog wel bekend als De Roddel.

De tijd waarin alle informatie per briefje of clubblad naar de leden ging. Waar je trouw de ingevulde strookjes voor deelname aan de playbackshow bij de training ontving, en deze weer bij de activiteitencommissie inleverde zodat een paar dagen later bekend was hoeveel deelnemers er zouden zijn. Mits het strookje of formulier niet ondertussen verfrommeld of compleet vergaan was tussen natte handdoek en onderbroek in de sporttas.

De tijd waarin je contactmomenten met je verenigingsleden op de avond van training of wedstrijddag was, of bij nood de trainer of coach van een team de lijst van spelers langsging en stuk voor stuk opbelde, via de telefoon, dat grijze ding, met draaischijf…

Maar begin jaren 2000 kwam de tijd waarop bedrijven al mondjesmaat bezig waren met zichzelf te presenteren op het Internet. E-mailen deden we tenslotte al in die tijd, al was het nog niet massaal want de term spam was nog niet echt bekend.

Roda ’71 was wel te vinden via Internet, al was het een simpele website met een oranje kleurtje en een paar grote menuknoppen, weinig informatie en zeker nog niet bereikbaar via de eigen naam roda71.nl.

Van 2004 tot 2006 is er binnen de vereniging veel discussie ontstaan over de toekomst van het clubblad, de moeite die benodigd was voor het maken ervan en het lonkende gemak van een eigen website waar al deze informatie en nog meer te vinden zou zijn, met één groot verschil; het staat er sneller en het is makkelijk te wijzigen of aan te passen.

Maar, had iedereen wel toegang tot Internet? Zouden we niet mensen uitsluiten bij het stoppen met het clubblad? De tijd zou het uiteindelijk bepalen, maar eerst even nog een periode van én een nieuwe website én de Roddel.

Tijd om de oude Java-knoppen van Patrick Haak maar eens te grazen te nemen, maar die was daar niet erg rouwig om. En zo ontstond die eerste “echte” website, en niet zomaar eentje! Een website met een eigen “Content Management Systeem” zodat we meerdere mensen binnen “de redactie” konden aansturen om berichten en nieuws en foto’s te plaatsen op de website.

Tja, dat heeft zo een blauwe maandag gewerkt, maar feitelijk hebben we er maar ééntje die de website bedient sinds 2006.

In 2007 is er definitief een einde gekomen aan de productie van de Roddel en zijn we volledig overgegaan op publicaties via de website.

Nadeel van zelf een website bouwen is dat je constant aan de gang blijft om zaken aan te passen, Internet browsers veranderen, zo hebben we geen Netscape Navigator meer en was het speelveld voornamelijk Internet Explorer en… Safari? Wie heeft er nu weer een Mac?? Ow, Jeroen natuurlijk. Dat was simpel.

Eens in de zoveel tijd moet je dus gaan verfraaien, verfrissen, uniek blijven. Dat laatste was al heel lang een feit omdat zoekacties naar Snelwiek, de Meeuwen of Handbal Rotterdam op Google steevast resulteerde in Roda ’71 bovenaan de lijst.

Na een kleine verfrissing hebben we een hele lange tijd besteed aan inhoud, foto’s, verslagen en in 2014 was het tijd voor weer een ander sausje.

Ondertussen was er al meer interactie met een plek om commentaar te leveren in de “Roddelhoek”. Waar we zo af en toe een kreet of reactie kwijt konden over een verslag, winst- of verliespartij of zomaar gekke bekken want er waren smileys genoeg.

Het gedoe met website op mobieltjes werd steeds vaker een dingetje. Het past niet op het scherm, teveel verschillende mobieltjes en meer zaken die het er niet makkelijker op maakte om alles maar bij te benen.

In 2016 kwam de nieuwe website met behulp van WordPress. Dit was er al een tijdje, maar het was een kwestie van wachten op een geschikt (en gratis) sjabloon waar we alles in kwijt konden. En het is nog steeds deze website dus, waar je nu naar kijkt.

Wordt weer tijd voor een nieuw sausje toch? Dat is slechts een kwestie van wat nieuwe foto’s maken want “onze Meine” heeft al genoeg aan artwork geleverd voor Roda ’71 nieuwe stijl waar we vandaag de dag naar kijken.

Nu we het daar toch over hebben…! Waar blijven de teamfoto’s dames, heren en ouders?

Over een paar maanden kunnen we er weer flink op los fotograferen tijdens het veldseizoen!

De redactie