D-Force #1: Spannend tot de laatste minuut

Zaterdag 8 oktober stond de wedstrijd tegen Helius op het programma. Een mix-team met best wel wat forse spelers die voor een eerste indruk toch enige wenkbrauw omhoog deed gaan bij onze D-tjes. Oei! Dat lijkt wel een pittige tegenstander!

Even leek het erop dat precies het tegenovergestelde plaats zou vinden toen we ergens in het midden van de eerste helft richting de 6-3 voorsprong kwamen. Maar Helius mag je niet onderschatten, vlak voor rust werd het dan toch nog 8-7. Spannend!

Kennelijk was niemand eigenlijk van plan het scorebord te pakken, wat het alleen maar makkelijker maakte. Coachen op winst wanneer het spannend is of coachen op het beste eruit halen zijn twee totaal verschillende dingen. Dat scorebord niet in de buurt bevalt de coach dus eigenlijk best wel! Niets geen tintelende linkerarm gedurende de wedstrijd!

Wel jeukende handen als je merkt dat alles weer in een soort van verval raakt waardoor het weer opstroopt in het midden rond de 9 meter. Daan was er zelfs een beetje klaar mee en heeft al een aantal keren geroepen “uit elkaar!”.

De momenten dat alles lekker loopt, zijn de momenten dat er voor elkaar ruimte gemaakt wordt, maar zodra alles weer dicht bij elkaar gaat staan merken de hoekspelers dit ook meteen. Zij krijgen geen bal en instarten richting cirkel heeft totaal geen zin tenzij je een spel kaarten meeneemt om met zijn allen gezellig een kaartspelletje te spelen.

We willen eigenwijs nog steeds hoog gooien en beseffen nog niet dat afronden een kwestie van WILLEN SCOREN is. Dus kijk wat de keeper doet en bij twijfel hard met een stuit…

De tweede helft leek het er duidelijk op dat Helius het voortouw nam. Door het uitblijven van doelpunten aan onze zijde vanwege het niet naleven van het samenscholingsverbod op het midden, werd het voor Helius bijna een makkie.

Maar dan hebben we weer de rakkers die opstaan en hun eigenwijze karakter in hun voordeel laten spreken. Meest eigenwijze was wel Marc, maar die vind dat hij ook heel wat te bewijzen heeft. Waarom eigenlijk? Je bent er net bij? Okee, hij kan hard gooien inderdaad en weet dat er genoeg kansen zijn. Het benutten ervan heeft alleen nog wat focus nodig, maar dat komt vanzelf. Tristan, die eigenwijs genoeg is om lekker niet laag te gooien, krijgt het op zijn heupen en wil scoren evenals Méoni die ook zijn aandeel pakt in de inhaalslag.

“Wat is de stand?!” vragen ze op de bank. “Geen idee”, wat een heerlijk antwoord!

Uiteindelijk wonnen onze boys met 18-17, een nipte winst maar wel weer veel zaken geleerd.

Yannick: Ik mag het niet zeggen, maar wat ben jij een schatje! Zo heerlijk onbewust van je eigen kunnen, op zoek naar de bevestiging of je het wel goed gedaan hebt… Nou, keepen kun je!! Het is eigenlijk je eerste keer, maar die reflexen zijn snel genoeg waardoor je de eerste helft veel ballen uit het doel hield! Stap voor stap zien we je groeien. Nu nog even die bewuste knop om en dan zien te scoren. Ga zo door!

Kye: Jij bent ook zo’n mannetje wat graag wil scoren, beter wil worden en op zoek gaat naar de antwoorden op je vragen. Dat is de juiste instelling Kye! Je komt nog niet tot je recht en dat ligt in eerste instantie niet aan jou of jouw positie, maar aan de wijze van samenspel binnen het team. Geduld vriend! We gaan met zijn allen vol inzetten op rondspelen en posities tijdens de trainingen. Want er komt een periode dat vijf doelpunten per wedstrijd voor jou nog veel te weinig is…

Thijmen: Volgens mij was jij eventjes van de bank toen we gingen wisselen na zeven minuten. Want vijf minuten later keek ik om en dacht “Verhip! Daar zit Thijmen nog!” Tja,… Eigen schuld dikke bult, maar die had je de vorige keer al, dus hup het veld in jij! Soms ben je wat afwezig of met iets anders bezig dan “handbal” en juist op de momenten als je vrij staat wil men je niet zien staan. Hmmm… uitdaging… Want je teamgenoten zouden toch moeten weten dat ook jij WIL SCOREN en dat als je die bal krijgt ook best goed gemikt kan schieten…!

Méoni: Tja… Weet je… Ga maar weer naar de handbalschool knul… (je wordt er inderdaad beter van!) Als jij de meest belangrijke positie op de juiste manier speelt, kun je de dirigent van je team gaan worden. Het rondspelen, de posities neerzetten en de boel in gang zetten is hetgeen je eigenlijk moet gaan leren. En dan komen er veel meer kansen, kunnen de hoeken een belangrijke rol spelen in het geheel, gaat een cirkelspeler nog beter de bal krijgen, loopt alles soepeler en… staan we niet meer met zijn allen in het midden! Zie je,… zo’n belangrijke rol is niet makkelijk, maar ik weet dat jij dat kunt.

Tristan: Tja… Weet je… Ga maar weer naar de handbalschool knul… (je wordt er inderdaad beter van!) ALS JE OOK LAAG GOOIT! Eigenwijs stuk v.. euh,… schatje… Jij op links, Méoni op midden, als jullie straks met rondspelen en instarten beginnen, raak je daar aan verslaafd. Het wordt het vaste paradepaardje van jullie spel. En dan kun je inderdaad heerlijk rossen op dat doel. Bij voorkeur laag met een stuit, maar een keertje hoog in de kruising is ook lekker hoor 😉

Marc: Ik kan nu alles schrijven wat ik wil, want Marc leest de verslagen nu toch niet. Hij gaat op kamp. Mooi, want als we het over eigenwijs hebben,… Maar in zijn spel praten we niet over eigenwijs. Dat kan pas als je al langer dan een jaar handbalt en dan alsnog niet weet laag te gooien hè Tris.. euh.. Marc moet nu in hoog tempo gaan leren wat goed gooien is, maar… Wie heeft hem eigenlijk de 3-pas en sprongschot geleerd? Dat gaat dan weer mooi vanzelf. Dan komt de rest ook wel binnenkort!

Daan: Zo’n seizoen met de C-Boys meelopen, merk je wel. Als geen ander weet je wat breed en diep betekent en bent ook naarstig op zoek naar het moment dat de anderen dit ook gaan beseffen. Geduld, niet alleen jij moet terug naar af, ik ook hè! Je neemt eigen initiatief als het nodig is maar het is inderdaad soms nog lastig aanspelen als de posities nog niet lekker worden bemand. Probeer wel te stuiteren en te kijken. Dat zal absoluut helpen bij het vinden van je medespelers op dit moment, want ze staan niet altijd waar je ze verwacht.

Sven: Onze scherpschutter die elk gaatje in het doel wel weet te vinden, of de paal… Je bent als cirkelspeler een listig figuur. Onopvallend en dan ineens weet je je vrij te lopen. Je afronding mag nog iets feller maar dat komt vanzelf wel. Zolang ik je inderdaad nog makkelijk op ooghoogte kan vasthouden is er nog geen sprake van over(ge)wicht. Ook voor jou is keepen niet echt je favoriete bezigheid, maar je hebt het maar weer mooi gedaan in de tweede helft! Maar euh,… kun je niet een keertje meerijden met Méoni en Tristan op een zaterdagochtend? Lekker vroeg op joh!

Riley: Deze wedstrijd kwam je veel meer tot je recht dan de vorige keer! Je bewegingen gingen lekker soepel en het leverde je de verdiende doelpunten op. Ook jij als eigenwijs stuk vr.. hebt de moeite genomen om hetgeen verteld is in je oren te knopen en tot uitvoering te brengen. Goed zo stoere gup! Als je af en toe maar luistert! Je ziet dat stuiten en kijken je meer mogelijkheden geeft om aan te spelen of zelfs een 1-2tje op te zetten. Ik denk dat je je straks helemaal kunt vinden in het positiespel want het levert jou en je teamgenoten veel meer doelkansen op!

Charlie: En daar heb je je eerste wedstrijd dan gespeeld! Het kost je zeker niet veel moeite om mee te gaan in de groep. Je weet duidelijk de vrije posities aan te spelen en bent ook niet bang om een poging tot een schot op het doel te maken. Het is nu eenmaal je eerste wedstrijd, dus we kunnen er dan ook nog niet veel over zeggen behalve dat als dit je start is,… dan komt dat helemaal goed! Welkom in het team Charlie!

Grt

Sgt