D-Force #1: Operation Victor Tango

Soms denkt de coach nog wel eens terug aan zijn C-tjes van vorig seizoen. Een stelletje eigenwijze bengels met allemaal hun eigen kwaliteiten en als team zelfs een versterkende factor op elkaar. Een team wat zeker in dat laatste jaar de zaken steeds beter ging oppakken en daardoor ook kampioen werd. Een team waar zelfs tegenstanders nu nog naar vragen “hey, jij was toch coach van de Jongens C? Waar zijn ze dan?”

Soms lopen de zaken anders in het leven. De Jongens C vallen weg en kies je enigszins noodgedwongen die groep vreselijk vervelende D-tjes. Die groep stuiterballen en hangjongeren (vooral om je nek). De leeftijdsgroep waar ik 10 jaar geleden ooit mee begonnen ben. Dus moet je ze maar eerst eens beter gaan leren kennen. Dat kon voor een groot deel met de groep in de herfstvakantie!

20161021-d1-zwemmen

Na een potje zwemmen met elkaar merk je meteen dat zij wel weer de leuke leeftijd hebben dat het gewicht ernaar is. Je kunt gooien en smijten met ze, zo zwaar zijn ze niet. En luisteren is soms lastig, maar het boze oog, de pets op het achterhoofd en anders de kieteldood zijn toch ook wel weer de leuke middelen die in de pre-pubertijd goed werken!

De laatste twee veldtrainingen even kort stilgestaan bij breed en diep maar er zit weer zo’n vervelende vakantie tussen, dus geen trainingen en direct de eerste zaalwedstrijd.

Zaterdagmiddag staan we dan met 9 van de 10 spelers tegen Indus ’67. Hetzelfde Indus waartegen we vorige keer met 8-8 gelijkspeelden. Hoe zouden we het doen als slechts delen van het spel lopen zoals ze zouden moeten lopen?…

d1-2016-2017

Time for sergeants good old “Operation Victor Tango” (Victorious Teamplay)

Tot vervelends aan toe blijven herhalen “breed en diep, niet vergeten!” en dan doen ze het bijna voor de helft van de wedstrijd in de basis goed. Als ze het zo vol blijven houden, kunnen we gaan verfijnen en de slimme truckjes gaan leren!

Het moge duidelijk zijn als we het commentaar achteraf aanhoren van de toeschouwers, dat ze nu hun beste wedstrijd van dit seizoen hebben gespeeld! Bij vlagen kreeg de coach weer het gevoel van HC1 van vorig seizoen terug. En dat voor een D-team? Dit team kan zeker een paar grote stappen gaan maken in de komende maanden.

Door voor een groot deel van de wedstrijd met goed samenspel, de juiste posities innemen en door te zetten, hebben we uiteindelijk met 12-8 gewonnen!

Kom boys, we hebben even een gesprekje met elkaar. Terug naar één keeper per hele wedstrijd, dat was nog even een aandachtspuntje en is ondertussen opgelost door een poule van vier spelers die elk een hele wedstrijd keepen. Daarmee kunnen we ons ook gaan focussen op keeperstraining en iedereen heeft een hele wedstrijd om in te komen en in te blijven als keeper maar ook als speler!

Gaan we ze alle negen maar even af? Ach, waarom ook niet. We zijn nu toch al zo lekker aan het typen… Enne, Daan, volgende keer zeg ik ook iets liefs over jou hoor 😛

Charlie heeft aangegeven om mee te doen in de poule van vier keepers die elk een hele wedstrijd keepen. Is vandaag de eerste helft gaan keepen en met een 6-3 ruststand moge duidelijk zijn dat keepen wel gaat lukken! Maar gekker dan dat,… meneer gaat in de tweede helft doodleuk een loopschot doen omdat hij net niet goed uitkomt in zijn sprint richting doel. Hij was tegen de paal, maar het feit dat je een loopschot deed met die kracht stemde me heel erg vrolijk! En dan die actie, je ziet een klein gat ontstaan en haalt uit stand ineens uit! Mooi doelpunt!

Marc mocht vandaag als laatste (hij dacht eronder uit te komen) keepen in de tweede helft nadat we afscheid nemen van het roulatiemodel over alle spelers (tot grote opluchting van Tristan en nog wel meer). Marc vind spelen veel leuker, maar wist in ieder geval goed in de weg te staan bij het keepen. Is niet bang om te stuiteren richting doel ongeacht wat vervelende verdedigers die rond hem heen dwarrelen in hun pogingen de bal af te pakken. Spelbehendigheid komt veel sneller als je zo lekker durft dus ga zo door!

Méoni heb ik vandaag iets zien doen wat ik heel graag vaker van hem wil zien. Tempo maken als opbouwer door zelf te versnellen en de rest er automatisch in mee te krijgen. Ook heel doordacht afwachten in de lange passes totdat Tristan langszij komt en ze weten elkaar vandaag perfect te vinden! Voor wie het gemist heeft, toen Méoni moest wisselen gooide hij nog even de bal. “Ach ik moet wisselen. Nou hier Tristan, heb je de bal”. Méoni gooit de bal naar weer een langszij komende Tristan en loopt vervolgens zonder om te kijken naar de kant. In de tussentijd scoort Tristan omdat het weer zo’n perfect aangespeelde bal was! Je hebt het in je om een goede middenman te worden! Maar, we gokken nooit op slechts 1 man!

Riley is dan wel ook eentje die mee wil draaien in de groep van vier keepers, hij gaat ook de positie van midden onder de knie krijgen. Van nature wel een opbouwer, maar ook eentje met gevoel voor die middenpositie, dus laten we daar zeker op inspelen dat dit ook voor jou geen onbekend terrein blijft! Ik vond je vandaag vele malen beter tot je recht komen in dit spel dan de vorige keer. Als ook jij inderdaad met die intelligentie blijft spelen zoals vandaag door iets sneller de bal af te spelen (en eventueel weer terug te krijgen door zelf door te lopen) dan ga je hele mooie stappen maken!

Sven heeft gevoel voor vrijlopen, wat goed tot zijn recht komt als de andere spelers goed blijven opletten. Ik voorspel dat dit zeker in dit zaalseizoen goed naar voren zal gaan komen. Maar Sven,… Kom op man! Niet 1 frikadelletje, neem er maar 10 hoor lieverd! Je mag wel een beetje body en kracht in de schoten leveren! Weg met die precisieschoten! Gewoon de beuk erin! Je specialisatie als scherpschutter mag nu plaatsmaken voor wat POWERSHOTS!

Thijmen had zijn dag niet (hoorde ik van betrouwbare bronnen). Ik moet eerlijk zeggen dit niet te hebben gemerkt tijdens de wedstrijd. Ondanks het gestoei ervoor (2 uur zwemmen was dus toch te kort voor je), was je toch duidelijk betrokken in het spel! Voor wie het gemist heeft, een lange pass helemaal naar de hoek waar Thijmen stond werd knap door hem gevangen onder zijn knieën! Dat betekent dus dat je op scherp stond! En niet te vergeten het leuke 1-2tje met Yannick!

Yannick, die had zijn dag niet vandaag! Je verdedigt door heel goed je tegenstander te blijven volgen met oog voor de tegenstander EN de bal! Je hebt veel kansen gehad en veel pech gehad in de afronding. Als je frikadellen lust, ga lekker uit eten met Sven, want jullie mogen wel wat meer body en kracht hebben in de schoten en je beweging. Wat ben jij een enorm goede doorzetter want je wist daarmee uiteindelijk toch twee keer te scoren! En toen je eenmaal kwam wisselen kon ik het inderdaad niet laten, sorry… Als je zulk doorzettingsvermogen toont, krijg je inderdaad die KNUFFEL!  En ik ben blij dat je ook in de groep van vier keepers zit!

Kye heeft het niet zo met de hoekpositie, maar vandaag bleek wel waarom je daar in dit type spel o zo gevaarlijk kan zijn voor de tegenstander. Diep beginnen en dan ineens naar binnen lopen, of over de 9 meter of binnendoor over de 6 meter. Het is je vandaag een paar keer gelukt, maar dat wordt strakjes veel meer als we elkaar nog beter gaan vinden! Ik hoop dat je pijnlijke heup een beetje minder is geworden! En ook welkom in de groep van vier keepers!

Tristan, af en toe krijg ik het idee dat je zelf niet weet dat je een hele goede opbouwer kunt worden. Maar je voelt het zelf nu ook wel he? Op de hoek en dan instarten gaat je goed af en op de opbouw van ver komen levert je steeds meer doelpunten op! En dat is belangrijk. Als je het zelf zo aanvoelt, word je er ook steeds beter in! Verdedigend nog even slimmer worden in het van tevoren aanpakken en dan is het plaatje wel redelijk compleet. Ga zo door gup, je hebt een lekker strak schot! (Frikadellen gegeten??)

Ik ben trots op jullie vorderingen, dus ga zo door!

Sgt

delta-force-1-klein