D-Force #1: DWS, bedankt voor de wijze les!

Niets is mooier dan een wedstrijd spelen tegen de koploper die deze positie ook echt heeft verdiend. Een wedstrijd waarin de pijnpunten, de verbeterpunten maar ook de kwaliteiten naar voren komen van ons eigen team. Met een eindstand van 11-26 verlies waar ik als coach de schade eigenlijk nog groter had verwacht, mogen we spreken van een uiterst leerzame wedstrijd waarin we in ieder geval de 1-0 op onze naam hadden en naar eer, geweten en beste kunnen hebben gespeeld.

Eerst de pijnpunten:

CONDITIE! Een duidelijk gebrek aan, het zou zowaar bijna een wisselschema onnodig maken als alle spelers uit zichzelf met de tong over de vloer komen wisselen. Hier moet zeker wat aan gedaan gaan worden (zie het als missertje in het veldseizoen…)

VERDEDIGEN! Dat is echt wel een dingetje… We worden zelf stevig aangepakt, maar doen het zelf absoluut niet. Kiezen niet of steeds de verkeerde speler om te verdedigen en laten spelers compleet vrij op de cirkel.

STATISCH! Sommige spelers denken vast te staan zodra een verdediger voor hen staat, anderen lopen “een soort van vrij” maar kiezen dan merkwaardig genoeg de verkeerde richting om vrij te lopen. Anderen staan netjes diep in de hoek en lopen niet (ergens wel met een reden… zie volgende punt)

ZIEN! Kye merkte het al op gedurende de wedstrijd. “Ik sta wel op de hoek en ik start wel in maar niemand ziet me…” Spelers kijken/denken nog niet ver genoeg vooruit en daarmee missen we de kansen van instartende spelers, vrijstaande cirkelspeler of instartende hoeken.

SNELHEID! Yeeah! In de break! En dan stuiten we allemaal steevast 2 stuiten teveel voordat we aanspelen en daarmee loop je jezelf vast, of de aanspelende man is al weer gezien door de verdediger.

De verbeterpunten:

Ha! Da’s simpel, alles hierboven beschreven hehehe!

De kwaliteiten:

Soms kun je kwaliteiten duidelijk zien in een individuele speler, soms wordt het duidelijker zichtbaar in teamverband. Om die reden hebben we de eerste 10 minuten van de wedstrijd een wat vreemde opstelling neergezet. Anders dan dat ze gewend waren, en met duidelijke redenen! Sommigen worden hiermee gedwongen om te kijken en te bewegen, anderen worden gedwongen om in te starten en tempo te maken. Zo ontstaat er een spel waarin alle aandachtspunten naar voren komen. Die 10 minuten in zo’n wedstrijd (en we gaan het vaker doen) is meer waard dan 4 trainingen van een uur!

Alleen diegenen die de wenkbrauw van de coach omhoog deden gaan of Luuk langs de kant ineens een hoop herrie aan het maken kreeg vol positieve verbazing, krijgen hierbij een eervolle vermelding.

Thijmen: Kwam al snel voor de wedstrijd naar de coach toe om duidelijk te maken dat de keuze tussen opbouwspeler of bank, de bank zou worden. Als de meting tegen de grotere krachten gelden, voelt hij zich niet zo zeker. Maar… Als het gaat om verdedigen weet hij dondersgoed dat hij beter kan presteren dan hetgeen hij aanschouwde! Thijmen, er is maar één ding waar je focus op hoeft te leggen. Goed gooien en de rest komt echt vanzelf!

Marc: Voelt zich een beetje door elkaar gehusseld de afgelopen weken. Wil wel, kan niet, denkt wel, denkt niet. Leuk hè? Die pubertijd… Jep, je begint al trekjes van C-jeugd te krijgen haha! Je bent niet bang, dat siert je. Het betekent wel een zware weg van focus houden bij de trainingen en ZELF ook beter WILLEN worden. Als je die snaar weet te raken kom je echt wel ver! En ja, je bent inderdaad een vervelend rotjoch (= ik vind je wel lief)

Daan: Wil het team op sleeptouw nemen, maar mist net voldoende bagage om het helemaal waar te kunnen maken. De wil is er duidelijk! Maar de bagage, is toch een kwestie van trainen trainen trainen. Let erop hè! Als er een keeper in het doel staat, is 60% vrije kans, 30% onzeker en wellicht houdbaar en 10% is de keeper zelf…. Zoek het vooral in de 60%! Je kijkt duidelijk naar hetgeen er om je heen gebeurt in het veld en handelt er naar!

Charlie: Beetje bij beetje, stap voor stap, iedere keer beter. Duidelijk is dat je op de opbouw je niet meer eenzaam hoeft te voelen zoals op de hoek en daarmee veel sneller tot inzicht komt dat je er voor moet werken, en dat doe je! Nu nog werken aan een soepele 3-pas voor een sprongschot en dan kun je er vrolijk op los gaan richting doel!

Tristan: Af en toe bleef je langer in de hoek staan, met de reden dat je niet altijd zeker wist de bal te krijgen. En dan ga je even naar het toilet, sta je langs de zijlijn en krijg je wel de bal?! Gek he… Het was vandaag veel lastiger om in te starten en er voorbij te gaan dan eerdere wedstrijden. Toch is het principe nog steeds hetzelfde. En daar moeten we dus op trainen… Elkaar zien, elkaar verwachten.

Méoni: Hij vind die positiewisselingen maar niets. Zijn oude vertrouwde plekje afstaan op het midden, maar geloof me… Het is hetzelfde als een piloot in opleiding. Als hij alleen maar in de simulator vliegt en meteen in de cockpit zonder te weten hoe een vliegtuig gebouwd wordt, hoe een vliegtuig voelt, proeft en ruikt, zal hij nooit de betere piloot worden! En als jij al komt wisselen omdat je moe bent, betekent dus dat je wel degelijk hebt moeten lopen en werken vanaf de hoek. Dus da’s goed!

Yannick: Heeft de “vervelende” taak gekregen de eerste 10 minuten op het midden te staan. Door te proeven op deze lastige plek, kunnen we eens proberen zijn natuurlijke inzicht een stapje hoger te krijgen. Proberen om de foutjes op een opbouw of hoek aan de tand te voelen omdat die op het midden absoluut niet gemaakt mogen worden. Je hebt stand gehouden en het zal nog wel een keertje gebeuren want je leert er meer van dan je zelf realiseert!!

Sven: Denkt met zijn gewiekste balletjes de keeper van DWS de baas te zijn. Nou, dat viel even tegen he! Harde woorden vanaf de kant (anders luistert hij niet) en effe kietelen om aan te geven dat er een kern van waarheid in de woorden ligt maar niet in de hardheid, en daar kwam de ene knal na de andere! Dus je kunt het wel! Harder gooien en willen scoren is duidelijk de mind-set die werkt! Goed gedaan!

Riley: Is de tape al van je duim? Zat goed ingepakt al zeg ik het zelf 😉 Je hebt vandaag veel ballen op je af zien komen maar hebt er ook veel weten tegen te houden! Voor het keepen heb ik wel een aandachtspuntje als ze vanaf de linker- of rechter opbouw naar binnen komen. Als je die onder de knie hebt kun je daar ook nog veel van tegenhouden. Voor de rest gekeept als een beest wat resulteerde dat DWS niet voorbij de 26 doelpunten kwam waar ze gewend zijn de dertig te halen.

Kye: Vorige week viel je al op met keepen, maar wat waren je acties vandaag als speler nog veel opvallender! Wellicht DE beste schijnbeweging van het hele seizoen! Zelfs de coach van de tegenpartij viel even stil van verbazing, je trainer Luuk die duidelijk de stilte en rust zich zelve verbrak en het publiek wat onder de indruk was van je “moves”. Ik niet. Ik verbaasde me er eerlijk gezegd over dat je het nu pas doet… 😉 Goed gedaan Kye! Ga zo door!

De Coach