D1: Grote stappen de laatste 4 wedstrijden

Deze zaterdag mochten we aantreden in Schiedam tegen Ventura D2. Shavano kon er helaas niet bij zijn. Ventura D2 is een team waar wij nog niet tegen gespeeld hadden, maar als je keek in de handbal app. kon je ervan uit gaan dat we dit konden winnen. Maar ja… dat moet je dan nog ff doen.

We zijn ongeveer 4 wedstrijden geleden begonnen meer organisatie in de verdediging te krijgen. Een 3 – 3 verdediging. Bedoeling is dat de verdedigers gaan “tellen”. Dus de verdediger die linksachter staat heeft de meest buitenste aanvaller. Diegene voor haar/hem heeft de tweede enz… Wanneer de aanvallers gaan kruisen houdt dat in dat we in de verdediging aanvallers gaan overnemen. Dus als de buitenste aanvaller naar binnen loopt wordt hij nummer 2 en nummer 2 wordt 1. In de verdediging moet men dus tellen en overnemen. Ook oefenen we de ruimtes klein houden tussen de voorste 3 verdedigers en de achterste 3.

In de aanval zijn we ook bezig het hele veld te benutten. Wanneer een break out, of een twee snelle aanval niet lukt, om een of andere reden, zal je een aanval moeten opzetten terwijl de verdediging van de tegenstander georganiseerd staat. We proberen de kids te leren dat ze zich breed moeten opstellen. Dus: hoek spelers, opbouw links en recht, midden opbouw en cirkel. Allemaal hele belangrijke posities. Tijdens de aanval mag je van positie wisselen maar men moet er onderling voor zorgen dat de posities bezet zijn.

De wedstrijd begon en de eerste de beste pass ging fout en we waren de bal kwijt. Oei. Maar de meiden en jongens gingen er goed mee om en gingen goed staan zoals we afgesproken hadden en, zoals zo vaak de afgelopen wedstrijden, pakte dat heel goed uit. De ene na de andere onderschepping was er en we liepen al snel uit. De eerste helft gooide Guido de ene na de andere break out. Mooi was om te zien dat er een aantal aanvallen waren die over meerdere spelers ging. Roda is op dit moment een maatje te groot voor Ventura D2.

Ruststand 1-12

Wat wil je dan als team? Doorknallen naar de 40 punten? Of deze wedstrijd aanpakken om te oefenen. Gelukkig zijn wij (Danny en ik) nog de baas en besloten we er een trainingswedstrijd van te maken. Afgesproken dat we geen break out meer gingen lopen en snelle aanvallen en normale aanvallen gingen spelen. Ik weet dat jullie niet zo leuk vinden maar zo leren jullie nog van de wedstrijd.

Wij zien jullie zo veel grote stappen maken. Inzet is er altijd (en daar zijn we heel trots op). Maar als ik kijk hoe jullie in de verdediging staan pakken jullie dat heel goed op. Jullie zijn gretig. In de aanval worden steeds vaker de teamgenoten gevonden.

In de tweede helft ging Guido het veld in en Anoek ging keepen. Nu hadden we aangegeven dat er geen break-outs meer gelopen mochten worden en we zagen Anoek regelmatig zich inhouden een break out te gooien. (Want er werd wel gelopen voor een break out. Heel goed!). We zagen in de aanval een aantal keren aanvallen die we graag zien. Druk zetten en als je zelf niet kan schieten, afspelen. Top! Ook aanvallen over twee a drie spelers zijn prachtig om te zien. In de verdediging blijft het nog zoeken maar ook hier zag ik af en toe pareltjes van verdedigend werk. Praten en overnemen (Ja Ilse ik heb het over jou).

Je merkt dat als we als team in de verdediging compact spelen het goed gaat. Zodra we te gretig worden en te veel ruimte tussen de verdedigers laten (omdat we te ver uitstappen) geven we de tegenstander kansen.

Eindstand: 6-23

River: Ach ja, wat kan ik over jou zeggen. Snel, slim, supergemotiveerd, onderscheppingskampioen. Je gooit strak in de hoekjes. Super!

Sepp: Snel, slim, vol zelfvertrouwen (hou dat vast!). Je staat vaak vrij in de hoek en pikt je doelpuntjes mee. Ook in de verdediging werk je heel hard.

Anouk: Ik ken maar weinig kinderen die zo gretig zijn om te leren dan jij. Je bent snel en werkt hard. Je maakt mooie doelpunten. Blijf durven!

Laura: Wat een brok energie ben je! Je pakt het spel in de D1 snel op. In de verdediging werk je hard. Ook jij bent niet bang om te schieten en bent vol zelfvertrouwen. Blijf dat houden!

Romy: Als jij schiet kun je bijna automatisch een doelpunt bijschrijven. Je bent sterk en gooit hard. Ook in breaks zie je je medespelers goed. In de verdediging ben je ook nog een beetje aan het zoeken.

Anoek: Je staat vaak vrij en houdt het veld lekker breed. Je bent echt een teamspeler. (Vergeet jezelf niet). Je kijkt goed naar je vrijstaande teamgenoten, je passes zijn strak en goed. In de goal sta je je vrouwtje.

Guido: Keeper in de eerste helft. Ik zie je groeien in de goal, het is jouw domein. Break outs gooien doe je heel goed. In de aanval (tweede helft) sta je goed het veld breed te houden, helaas zien ze je niet altijd.

Jillia: Gelukkig voor de tegenstander ben jij niet de coach van de D1. Want dan waren we doorgegaan met break out lopen. No mercy. Brrrrrr… Ben blij dat ik niet tegen jou moest spelen 100 jaar geleden. Je bent een bikkel.

Ilse: In de verdediging zag ik een paar hele mooie actie van je. Je neemt goed over en loopt menig gat dicht. Neem de ruimte voor je schot. Loop tot aan de 6 meter dan is een doelpunt maken een stuk makkelijker zoals je merkte.

Volgende week wordt een pittig potje, dan mogen we tegen Conventus. Leuk!

Jullie trotse coaches

Meine en Danny