HC1: Tussen de oortjes zit het wel goed

Het wordt weer eens tijd dat we flink verliezen. Dat maakt het wat makkelijker met de verslagen want iedere keer positief blijven is ook wel weer een uitdaging voor de coach alias dril sergeant.

Vandaag was duidelijk dat we een tegenstander zouden treffen die redelijk gewaagd zou zijn aan ons. Erg gewaagd, want dit werd de allereerste mentale proef voor onze guppy’s.

De “mental prep” vooraf in de kleedkamer heeft duidelijk nut gehad. Daarin werd verteld dat de coach geen uitingen meer wil zien als iemand iets niet snapt. De onzeker overkomende (en daardoor negatieve) “Ja euuuhh!!” en armen in de lucht gooien moet vervangen worden door zelf naar de trainer stappen en vragen om betere uitleg.

Ze kunnen veel meer dan dat ze zelf denken en in de relatief korte tijd dat we als team samenzijn, hebben ze dat ondertussen wel bewezen.

De coach heeft in al die jaren best wel wat van dit soort momenten ervaren, maar vandaag was de uitkomst toch beduidend anders dan al die andere “eerste” keren. Mentale kracht moet je bouwen. Dat gaat niet vanzelf en is ook nog eens sterk afhankelijk van je teamsamenstelling.

Over en weer twee helften lang, voor beide partijen de mogelijkheid om voorsprong te nemen maar beiden het net niet voor elkaar kregen. Daarbij moet de coach wel een kanttekening plaatsen dat we ook wel wat kansen hebben gemist. Tel die mee en dan is er toch een aardig verschil.

Na de ruststand van 10-10 werd het uiteindelijk 17-17.

Er wordt weer beter naar elkaar gekeken, er is iets beter verdedigd als collectief, sommige spelers beginnen nu meerdere posities te beheersen, er worden eigen kansen gecreëerd en er is maar één speler die slechts op één positie staat… De keeper, die vandaag ook eens kon proeven hoe het voelt als je succes hebt. Zeker als je in de laatste seconde van de wedstrijd een penalty weet te houden door goed te blijven kijken naar de ogen van de tegenstander!

Ik moet me even verontschuldigen luidkeels “mijn guppy’s!” te hebben geschreeuwd, maar dat krijg je ervan als je deze mentale kracht toont…

De coach