Van de voorzitter

En zo hadden we weer een nieuwjaarsreceptie. Mijn eerste als voorzitter waarbij we fysiek samen kunnen komen. Na 2 jaar beperkingen door corona was 2022 gelukkig grotendeels “coronavrij”. Hoewel corona niet is weggeweest heeft het met uitzondering van de maand januari geen invloed gehad op het handbal. Alles kon weer gewoon doorgaan: Wedstrijden met publiek, de kantine open en feesten organiseren.

Gelukkig maar, want er viel genoeg te vieren. Natuurlijk het kampioenschap en de promotie naar de Hoofdklasse van zowel Dames 1 als Heren 1. Maar ook de eerste overwinning van Dames 3 was dit jaar een feit. En we hadden het feest ter afsluiting van het jubileumjaar.

Het seizoen 2021-2022 stond natuurlijk in het teken van het 50-jarige bestaan. 50 jaar Roda’71 zouden we nooit bereikt hebben zonder de inzet van vele vrijwilligers. Voor vrijwilligers die iets uitzonderlijks hebben betekend, hebben wij de titel erelid en lid van verdienste. Soms is dat niet genoeg. Daarom hebben we tijdens het jubileumfeest de kantine omgedoopt tot de Bep Dobberkantine. Bep Dobber, beter bekend als ‘Tante Bep’ was de oprichtster van Roda en jarenlange vrijwilliger van de vereniging.

Ook nu nog kunnen wij niet zonder de inzet van vrijwilligers. Tijdens de laatste ALV hebben wij vanuit het bestuur een dringende oproep gedaan voor meer ondersteuning van de commissies, een soort noodkreet zelfs. En met succes. We zijn heel blij om te zien dat als het er op aankomt er mensen opstaan om iets te doen voor de vereniging. Zo hebben we er in één keer zeven commissieleden bij gekregen in de TC, KC en AC en twee nieuwe bestuursleden.

Ook zijn er afgelopen jaar tien scheidsrechters opgeleid of begonnen aan de opleiding verenigingsscheidsrechter of bondsscheidsrechter. Een hele goede ontwikkeling, want zonder deze vrijwilligers is er uiteindelijk geen handbal.

Dit laat zien dat de betrokkenheid onder de leden weer goed zit. Na 2 jaar corona, waarbij de afstand tot elkaar letterlijk en figuurlijk is afgenomen en daarmee het contact met elkaar en andere teams toch minder is geworden, is het goed dat we die band nu weer kunnen versterken. Eén van de belangrijkste doelstellingen vanuit het bestuur voor dit jaar is dan ook werken aan het vergroten van de betrokkenheid. Niet alleen vanuit het bestuur en de commissie naar de leden toe, maar ook onderling tussen teams. Enkele voorbeelden van activiteiten om dat voor elkaar te krijgen is het organiseren van ouder-jeugdtrainingen, het terugbrengen van ‘Pupil van de Week’ en clinics bij de jeugd verzorgd door Dames 1 & Heren 1.

Daarnaast hebben we weer een goede bezetting binnen de AC die hopelijk komend jaar nog regelmatig activiteiten gaat organiseren. Zo is de bedoeling dat we weer met de gehele vereniging naar een toernooi gaan en dankzij de fantastische opbrengst van de Grote Clubactie komt er een mooie seizoensafsluiting. Zoals in onze visie staat omschreven. De kantine is de centrale plek voor team en verenigingsactiviteiten.

En dat niet alleen wij dat belangrijk vinden, bleek ook tijdens mijn gesprekken met de jeugd. Aan het einde van het veldseizoen heb ik namelijk met twee kinderen per team gesproken over hoe zij de vereniging zien en wat zij belangrijk vinden. Hier kwam bij alle kinderen ongeveer hetzelfde naar voren. Roda staat voor gezelligheid en vrienden maken. Ze willen meer betrokken worden bij andere teams bijvoorbeeld door een keer bij een hoger team te kijken (en zien ook graag de senioren bij de jeugd komen kijken), ze willen meer activiteiten zoals bijvoorbeeld een mixtoernooi, gezamenlijk wedstrijden van het Nederlands team kijken en feestjes of een hapje eten met z’n allen in de kantine.

Ook waren ze het er allemaal over eens dat de kantine wel gezelliger kan en meer kleur mag krijgen. Nu hebben we na het isoleren van de muren de kans om daar iets mee te doen. Na het stuken is het de bedoeling dat we daar nog iets moois op gaan projecteren en een goede zithoek van gaan maken. We weten nog niet hoe, maar willen de jeugd er nog verder bij betrekken.

Als we terugkijken op 2022, denk ik dat we mogen spreken van een goed jaar. Ondanks dat er wereldwijd veel gaande is, wat uitdagingen brengt voor ons als vereniging, zijn we daar goed doorheen gekomen. We zijn stabiel in het ledenaantal, hebben zowel sportief als organisatorisch successen geboekt en er zijn veel nieuwe vrijwilligers opgestaan. Dit geeft mij het vertrouwen dat we er komend jaar met z’n allen een heel mooi jaar van gaan maken.

Hiermee wil ik, mede namens de rest van het bestuur, afsluiten met de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Op een sportief, maar bovenal gezond 2023!